Facebook

Instagram

Youtube

18 semne că ai inteligența emoțională dezvoltată 

18 semne că ai inteligența emoțională dezvoltată 

Potrivit psihologilor Peter Salovey și John D. Mayer, o persoană inteligentă emoțional are capacitatea de a percepe emoții, de a raționa emoțiile, de a înțelege și de a gestiona emoțiile.

O persoană cu EQ ridicat nu numai că are o înțelegere puternică a propriilor emoții, dar înțelege și emoțiile celorlalți cu empatie, comunică cu ei, ia decizii și rezolvă probleme.

Așadar, hai să aflăm care sunt cele 18 semne ale inteligenței emoționale.

1. Ești curios

Oamenii care sunt curioși să învețe și să-și îmbunătățească viața sunt inteligenți din punct de vedere emoțional și au o mentalitate care îi ajută să învețe mai mult și să crească mai mult. 

O astfel de achiziție de cunoștințe de-a lungul timpului și investiția intelectuală duc la un EQ ridicat, care are un impact pozitiv asupra fiecărui aspect al vieții, cum ar fi relațiile. 

 

2. Ești bucuros

Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional sunt stăpâni ai fericirii lor. Ei știu că uneori au dreptate și alteori greșesc, așa că nu caută validarea altor persoane.

Plăcerea și satisfacția lor nu depinde de opiniile altora. Valoarea lor de sine vine din interior!

 

3. Ai un vocabular emoțional dezvoltat

Vocabularul emoțional este capacitatea de a spune ceva mai mult decât „bine” sau „rău” atunci când cineva întreabă „cum te simți?” 

Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional pot identifica cu exactitate sentimentele și emoțiile plăcute și neplăcute și pot folosi cuvinte specifice pentru a se exprima. 

De exemplu, ei pot spune că se simt „motivați sau optimiști” în loc să spună „Mă simt mai bine”. 

Persoanele cu EQ scăzut nu pot face acest lucru și nu au vocabularul dezvoltat pentru a-și verbaliza starea de spirit. 

FUN FACT! Emoțiile neetichetate sunt cauza stresului și a acțiunilor nedorite.

 

4. Ești conștient de propriile puncte forte și puncte slabe

Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional demonstrează un nivel ridicat de conștientizare de sine (internă și externă) și sunt conectați la punctele lor forte și punctele slabe. 

Când se confruntă cu stimuli, ei știu să se gestioneze proactiv și reactiv, își folosesc punctele forte pentru a profita din plin de oportunități și împiedică slăbiciunile să îi rețină. 

 

5. Evaluezi caracterul

Oamenii cu EQ ridicat sunt empatici, înțeleg emoțiile și sunt foarte curioși despre mediul înconjurător și despre oameni. 

Au o înaltă conștientizare socială, ceea ce îi ajută să citească comportamentul uman și intențiile din spatele acțiunilor. Astfel, oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional pot trece cu ușurință prin situații dificile.

 

6. Greu de jignit

Având un sentiment puternic despre cine sunt și ce își doresc în viață, oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional sunt greu de jignit. 

Încercarea de a-i subjuga este o încercare zadarnică, deoarece nu simt nevoia să se apere sau să se explice. 

Fiind încrezători și deschiși la minte, ei știu să tragă o linie între viața personală și cea profesională. 

Oamenii cu EQ ridicat știu să gestioneze criticile constructive și distructive.

 

7. Nu te gândești prea mult la greșeli

Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional își acceptă greșelile și merg mai departe.

Ei învață din greșelile lor și pregătesc planuri mai bune pentru un viitor cu rezultate mai bune. A nu repeta aceeași greșeală de două ori este ceea ce îi împinge spre succes. 

Concentrarea pe greșelile din trecut nu face decât să provoace stres și înfundă mintea cu negativitate, atât de mult încât nu te poți concentra pe idei noi și îmbunătățiri.

 

8. Nu vorbești negativ

Limbajul negativ provoacă gândire limitată, perfecționism, sentiment de depresie și provocări relaționale. 

Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional au o înțelegere puternică a emoțiilor lor interne și externe și au un nivel ridicat de autocontrol. Deci ei nu își pierd puterea păstrând gânduri negative mult timp. Ei știu să-și separe gândurile de fapte și să rămână pozitivi.

 

9. Dăruiești fără să aștepți ceva în schimb

Dăruind fără să aștepți nimic în schimb, poți lăsa o impresie puternică asupra oamenilor. 

Oamenii inteligenți emoțional sunt buni la această abilitate și o fac foarte spontan. Motto-ul lor este să construiască o relație puternică și de durată, astfel încât să se gândească cu adevărat la bunăstarea celorlalți. 

Ei nu numai că au o dorință puternică de a reuși, dar îi ajută și pe alții să aibă succes.

 

10. Fără cofeină în exces

Consumul de cantități excesive de cofeină declanșează insomnie, probleme digestive, hipertensiune arterială, deteriorări musculare, oboseală și multe alte efecte secundare. 

Oamenii cu EQ ridicat sunt conștienți de pericolele asociate cu consumul excesiv de cofeină, așa că își limitează consumul de cofeină astfel încât să își pună creierul și corpul într-o stare de hiperexcitare.

 

11. Te deconectezi

Sheryl Sandberg, șeful de operațiuni (COO) al Facebook, nu uită niciodată să-și închidă telefonul înainte de culcare. Pentru ca ea să nu fie trezită sau deranjată. 

A-i da minții o pauză este semnul unui EQ ridicat. Te ajută să te relaxezi, dar și reduce stresul. Chiar și atunci când tehnologia îți cere să fii online 24/7, trebuie să te forțezi să fii offline. 

Deconectarea de la tehnologie te ajută să te concentrezi mai bine asupra altor lucruri din viața ta, crește puterea de concentrare și te ajută să dormi mai bine.

 

12. Nu ții ranchiună

Oamenii inteligenți emoțional nu au ranchiună. A ține ranchiuna este ca și cum tu ai bea otravă de șobolan și te aștepți ca șobolanul să moară. 

Acumularea emoțiilor negative duce la stres, anxietate și depresie.

Renunțarea la ranchiună îmbunătățește sănătatea mentală și fizică. 

A ierta oamenii, de asemenea, întărește legăturile tale sociale, astfel încât te poți concentra mai bine asupra obiectivelor și viselor tale.

 

13. Nu țintești perfecțiunea

Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional nu acordă prioritate perfecțiunii. Lumea nu este perfectă și nicio ființă umană de pe Pământ nu este perfectă. Deci, încercarea de a fi 100% perfect nu duce decât la amânare și la percepții false. 

Așadar, cei care urmăresc perfecțiunea rămân mereu cu un sentiment de eșec și nefericire. 

Oamenii cu EQ înalt se concentrează mai mult pe obiective decât pe perfecțiune, ceea ce le stimulează creșterea personală. Ei continuă să meargă înainte, gândindu-se la ceea ce au realizat și la ce vor realiza în viitor.

 

14. Eviți oamenii toxici 

Oamenii toxici pot epuiza energia, astfel încât persoanele cu EQ înalt își limitează interacțiunile cu astfel de oameni. În cea mai mare parte, se înconjoară de oameni pozitivi, de succes și motivatori. 

Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional au o conștiință ridicată de sine, astfel încât să își țină sub control sentimentele și să prevină frustrările inutile.

Ei încearcă din greu să găsească soluții chiar și în circumstanțe haotice, luând în considerare punctul de vedere al persoanei toxice.

Prin raționalizarea gândurilor și acțiunilor, ei pot împiedica oamenii toxici să le afecteze starea de spirit.

 

15. Apreciezi ceea ce ai

Partea plină a paharului este mantra oamenilor inteligenți emoțional. 

Acceptă și exprimă recunoștință pentru ceea ce au în viață și se străduiesc mai mult pentru ceea ce își doresc. 

Recunoștiința te face optimist/ă și te ajută să transformi chiar și o activitate de rutină în bucurie. 

Potrivit Centrului de Cercetare Mindfulness Awareness de la UCLA, atitudinea de recunoștință îmbunătățește funcționarea materiei cenușii și încetinește îmbătrânirea creierului. 

Oamenii cu EQ scăzut se plâng de pierderi și nu reușesc să aprecieze lucrurile bune din viața lor, iar acest lucru adaugă stres și blochează o viziune pozitivă asupra vieții.

 

16. Dormi suficient

Pentru a evita deficitele cronice de somn care sunt comune în rândul persoanelor cu o viață agitată, este necesar un somn de 7-9 ore. 

Somnul adecvat (și la timp) nu numai că reduce nivelul de stres, dar crește inteligența emoțională. Oamenii cu EQ dezvoltat sunt conștienți că somnul insuficient le va reduce atenția și memoria și va provoca schimbări psihologice și emoționale inutile. Deci, ei acordă întotdeauna prioritate somnului.

 

17. Știi să spui NU

Oamenilor inteligenți emoțional știu să spună NU și o fac cu tact. Ei fac acest lucru pentru că nu pot lăsa prioritățile altora să aibă prioritate față de ale lor. 

Pe de altă parte, persoanele cu EQ scăzut se tem că refuzul le poate răni relațiile. Drept urmare, nu reușesc să-și exercite autocontrolul, iar aceasta lipsă dă naștere la stres și depresie.

 

18. Accepți schimbarea

Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional nu se împotrivesc schimbării pentru că sunt flexibili și adaptabili. 

Ei nu privesc schimbarea ca pe o amenințare, ci o consideră o oportunitate pentru rezultate mai bune. Așa că sunt pregătiți cu un plan de acțiune pentru a face cea mai mare parte a schimbării și a câștiga succes și fericire. 

O astfel de calitate îi ajută să rămână competitivi și să prevină pierderi majore în viața personală și profesională.

Deci, ești inteligent emoțional? Lasă un comentariu mai jos.

 

 

Sunt multe lucruri care te vor ajuta să ai relații mai bune și să fii un comunicator mai persuasiv, dar astăzi ai aflat 18 semne că ai inteligența emoțională dezvoltată.

Dacă ți-e sete de cunoaștere și vrei să afli mai multe lucruri despre comunicare, abonează-te la newsletterul de pe site. Ai cele mai noi articole la un click distanță. Minim 2 articole, cu tehnici și exemple, în fiecare lună. Sună bine, nu-i așa?

 

Dacă mă citești pentru prima oară, numele meu este Florin Smeu și de profesie sunt doctor de cuvinte. Fiind pasionat de comunicare, am creat o metodologie cu ajutorul căreia ajut firmele să aibă o comunicare strategică cu piața dar și în interiorul echipei, intersectând neuroștiința cu concepte de comunicare, public speaking, sales și programare neurolingvistică.

Sunt singurul trainer care te învață cum să îți folosești corpul, vocea, dar și ce cuvinte anume să folosești pentru a vinde cu putere mesajul tău, indiferent că vrei să semnezi un contract sau să îți convingi iubita să se uite la meci cu tine.

Practic, ai în permanență control în conversație și alegi în funcție de personalitatea ta, ce tehnici să folosești, din cele pe care le împărtășesc cu tine.

În ultimii 4 ani am lucrat cu peste 800 de oameni, din industrii diferite, inclusiv cu echipa antrenorului de afaceri, Lorand Soares Szasz, așa că nu îți vorbesc din cărți, ci îți spun lucruri testate, care chiar dau rezultate.