Facebook

Instagram

Youtube

Emoțiile modifică trecerea timpului. Cum afectează comunicarea?

Timpul zboară atunci când ne distrăm. Trece greu când ne plictisim. Uneori este de partea noastră; alteori parcă luptă împotriva noastră.

 

Diferența dintre modul în care trece timpul și modul în care experimentăm trecerea timpului a intrigat oamenii de știință și psihologii de mai bine de 150 de ani.

 

Pionierii în psihofizică, cum ar fi Gustav Theodor Fecner și Ernst Heinrich Weber, au stabilit bazele acestei linii de cercetare în anii 1800, deoarece au explorat complicațiile percepției umane.

 

Deci… zeci de ani, oamenii de știință măsurau trecerea timpului în funcție de modelele teoretice care presupuneau că… există un model în creierul nostru și acest model încetinește sau accelereaza timpul în funcție de 3 elemente: atenție și excitare. 

 

Recent, cercetătorii au căutat zonele exacte ale creierului responsabile de măsurarea timpului.

 

Folosind tehnologii mai noi, cum ar fi RMN funcțional, oamenii de știință, cum ar fi Warren H. Meck de la Universitatea Duke, au ajuns la concluzia că o rețea mare de zone neuronale, nu doar o singură structură a  creierului, stau la baza procesării timpului.

 

Și neurologii din Europa, inclusiv Laureatul Nobel Edvard Moser, au folosit Optogenetics (o tehnică biologică utilizată pentru controlul și monitorizarea neuronilor individuali) pe șoareci pentru a identifica anumite regiuni ale creierului care afectează timpul nostru subiectiv.

 

Neuroștiința ne oferă o perspectivă interesantă asupra percepției timpului, oamenii de știință recunoascând rolul integrat pe care îl joacă fericirea, tristețea, frica și alte emoții în modul în care simțim trecerea de timpului.

 

Un studiu făcut la Universitatea Claremont a scos în evidență modul în care experiențele plăcute pot afecta percepția noastră asupra timpului.

 

Mihaly Csikszentmihalyi a inventat în mod special termenul „flux” pentru a descrie experiența de a fi atât de fericit imersat într-o activitate – fie atletism, muncă sau un proiect creativ – că toate distragerile sunt oprite.

 

O caracteristică esențială a experienței fluxului este un sentiment de timp distorsionat – de obicei un sentiment că timpul a trecut mai repede decât de obicei.

 

Cu toate acestea, studiile arată că alte emoții pozitive pot avea efectul opus asupra percepției timpului.

 

În 2012, cercetătorii de științe comportamentale de la Universitatea Stanford și Universitatea din Minnesota și-au publicat rezultatele dintr-un trio de experimente care examinează consecințele experiențelor inspiraționale.

 

Participanții la aceste experimente au urmărit videoclipurilor inspiraționale (oameni care au gestionat excelent unele situații de zi cu zi, oameni care și-au păstrat calmul în situații periculoase) sau  au urmărit videclipuri relaxante (vizionarea unei cascade, de exemplu). Acești participanți au perceput o trecere mai lentă a timpului.

 

Constatările suplimentare din experimente sugerează că momentele inspiraționale au făcut ca oamenii să se simtă mai ancorați în prezent și i-a determinat să perceapă timpul ca fiind “mai abundent”. În plus, aceștia au articulat (în cuvinte) mai bine experiența prin care au trecut. Deci, au comunicat mai bine.

 

FUN FACT! Natura însăși poate încetini sentimentul de trecere a timpului. Într-o serie de studii, cercetătorii psihologici de la Universitatea Carleton din Canada au testat dacă oamenii percep timpul trecând mai încet atunci când sunt în natură, comparativ cu timpul petrecut în oraș. Concluzia? În natură suntem mai relaxați și senzatia percepem timpul ca trecând mai lent.

 

Dintre toate emoțiile umane, frica este cea mai intens examinată în studiile despre timp, potrivit lui Sylvie Droit-Volle, profesor în psihologia dezvoltării și cogniție la Universitatea Clermont Auvergne din Franța.

 

Oamenii de știință presupun că stimulii amenințători  provoacă reacții fiziologice intense care distorsionează sentimentul nostru intern al trecerii timpului.

 

Rezultatele studiilor sugerează că frica denaturează experiența timpului pentru a ne pregăti să acționăm cât mai repede posibil în cazul pericolului.

 

Neuroștiința ne oferă o înțelegere mai bună asupra relației dintre emoții, percepția timpului și modul în care comunicăm atunci când percepem timpul ca trecând lent sau, dimpotrivă, repede.

 

Neurotransmițători precum dopamina și norepinefrina (adrenalina), care joacă roluri în răspunsuri de recompensă și amenințare, ne trezesc un interes sporit.

 

Așadar…

 

Pe scurt, cum influențează emoțiile trecerea timpului și cum este afectată comunicarea de acest lucru?

 

Deloc surprinzător, atunci când facem activități bune pentru creier  (meditație, plimbare în natură, sport, lectură, dans, practicarea unui hobby, etc.) experimentăm emoții pozitive, care ne fac să percepem timpul ca trecând mai lent. În acest spațiu de relaxare mentală, avem un control cognitiv sporit și comunicăm mai bine.

 

Vrei să afli mai multe despre controlul cognitiv și inteligența emoțională? Urmărește acest video scurt

⤵️

 

Dacă ești curios despre sursa informațiilor prezente în acest articol, te invit să intri pe psychologicalscience.org

 

Articolul (despre emoții și timp) e consistent: plin de nume, date, cifre și exemple concrete din cercetările oamenilor de știință.

 

Dacă ești analitic (și curios), îl găsești pe psychologicalscience.org  – The Fluidity of Time: Scientists Uncover How Emotions Alter Time Perception. 

 

Sunt multe lucruri care te vor ajuta să ai o mai bună înțelegere a emoțiilor și a modului în care acestea te ajută să fii un comunicator mai bun.

 

Dacă ți-e sete de cunoaștere și vrei să afli mai multe lucruri despre comunicare, abonează-te la newsletterul de pe site. Ai cele mai noi articole la un click distanță.

 

 

Dacă mă citești pentru prima oară, numele meu este Florin Smeu și de profesie sunt doctor de cuvinte. Fiind pasionat de comunicare, am creat o metodologie cu ajutorul căreia ajut firmele să aibă o comunicare strategică cu piața dar și în interiorul echipei, intersectând neuroștiința cu concepte de comunicare, public speaking, sales și programare neurolingvistică.

 

Sunt singurul trainer care te învață cum să îți folosești corpul, vocea, dar și ce cuvinte anume să folosești pentru a vinde cu putere mesajul tău, indiferent dacă vrei să semnezi un contract sau să îți convingi iubita să se uite la meci cu tine.

 

Practic, ai în permanență control în conversație și alegi în funcție de personalitatea ta, ce tehnici să folosești, din cele pe care le împărtășesc cu tine.

 

În ultimii 5 ani am lucrat cu peste 1000 de oameni, din industrii diferite, inclusiv cu echipa antrenorului de afaceri, Lorand Soares Szasz, așa că nu îți vorbesc din cărți, ci îți spun lucruri testate, care chiar dau rezultate (atunci când le aplici).