Facebook

Instagram

Youtube

10 expresii care trădează intenții (periculoase) într-o situatie de vânzare sau de negociere. Sau ambele

10 expresii care trădează intenții (periculoase) într-o situatie de vânzare sau de negociere. Sau ambele

Știai că în fiecare zi avem în jur de 75 000 de gânduri? Și 90% dintre ele sunt identice cu ziua precedentă. Și cele din ziua precedentă sunt identice cu cele dinaintea lor. Și tot așa … Ai prins ideea.

Interesant, nu-i așa?

De fapt, la fel e și cu situațiile în care ne găsim zi de zi, în sensul în care 90% dintre ele reprezintă o situație de vânzare sau de negociere. Sau ambele.

Ne vindem produsele, serviciile, ideile, imaginea, o carte, o recomandare de film și multe altele. Și negociem orice lucru, în speranța că partea câștigătoare e la noi în buzunar.

Pentru a ne spori șansele de câștig, e musai să fim informați. Din acest motiv, meriți să știi care sunt cele 10 expresii care trădează intenții (periculoase). La urma urmei, de asta citești acest articol.

 

Să începem cu prima informație de care trebuie ținem cont:

“Cea mai periculoasă negociere este cea în care nu știi că te afli.”

Dar acum tu știi că 90% din timp ești într-o vânzare/negociere. Așa că nu vei fi prins cu garda jos.

Acum, hai să aflăm care sunt cele 10 expresii la care să fii atent:

„Noi trebuie să …”

„Am nevoie ca tu să …”

„Cred …”

„Noi ar trebui să …”

„Tu ar trebui …”

„Să ne gândim la asta …”

„Cum putem …?”

„Tu ce crezi …”

„Iată ce trebuie să facem …”

„Cu ce vă pot ajuta?”

 

De ce să fii atent la aceste expresii?

Orice situație de comunicare în care obiectivul este: acord, influență, acțiune, recomandări sau satisfacție, este în același timp o negociere. Tranzacționezi informații, timp, bani, cooperare și fericire – în special, fericirea ta.

 

Cum să devii mai eficient (instant) atunci când apare o problemă într- negociere

După ce interlocutorul tău a terminat de vorbit, fă un mic sumar și spune: „Iată ce s-a întâmplat până acum, iată impactul pe care l-a avut (acum e momentul să incluzi efectele negative pe care le-a avut problema) și iată ce mă îngrijorează”.

Această orientare din trecut, prezent și viitor arată că gândesti problemele într-un mod tridimensional.

Un clișeu spune că nu poți rezolva o problemă pe care nu o înțelegi, iar acest clișeu este adevărat. Atunci când exprimi ceea ce înțelegi, oamenilor le este mai ușor să te asculte, căci dispare anxietatea, mai ales în ceea ce privește aspectele negative (de exemplu, probleme, prejudicii provocate, obstacole sau amenințări).

Dacă ai omis vreun aspect, dă-i ocazia interlocutorului să completeze. Aceste întârzieri de fapt economisesc simt și te ajută să nu “te învârți în cerc”

 

ATENȚIE LA … Capcana „Ar trebui”

Avertizare! Fii precaut când apare această expresie. Dacă o spui sau o auzi, te afli într-o negociere cu privire la acțiune. Cineva nu este de acord cu acțiunile care sunt sau nu sunt efectuate.

Dezacord = Negociere ascunsă

Acțiune = Implementare = Negociere

Orice situație de comunicare în care încerci să descoperi ce acțiune ar trebui luată este o negociere. Așadar, primul pas într-o negociere este să culegi informații.

 

De fiecare dată când sunt invitat la un podcast, spun că “Knowledge is power”. Când voi face un podcast, cred că acesta va fi numele. Ce spui, e un nume bun?

Revenind…

Knowledge is power = Cunoașterea este putere. Prin urmare, informația este influență.

 

Ce mai poți face pentru a avea TU controlul?

După ce faci rezumatul situației folosind expresii de tipul „Până acum mi-ai spus …”

Folosește etichetările (se pare că…, înțeleg că…). Etichetarea=verbalizarea oricăror aspecte negative pe care le observi este cel mai rapid și mai eficient mod de a le dezactiva.

 

Gânduri de final

Șabloanele de comunicare ce se termină cu un Call to Action (CTA)  sunt mai eficiente dar chiar și acestea pot fi îmbunătățite, folosind Empatia Tactica.

Vrei să știi ce este empatia tactică?

Vrei să știi ce este ? Citește articolul acesta  ⤵️

https://bit.ly/3wTi4jz

Dacă îți plac sfaturi ca acestea și vrei să mă vezi “live”, aruncă un ochi pe canalul meu de youtube.⤵️

https://www.youtube.com/channel/UCull6_e7osMWZcO161AmFPA