Facebook

Instagram

Youtube

5 moduri de a vorbi mai puternic


” Mi-a fost aproape imposibil să obțin un loc de muncă”, mi-a spus o dată o femeie, după ce a fost introdusă de o cunoștință reciprocă la micul dejun. „Nu este nimic in piață, absolut nimic.”

Deși nu am nici o modalitate rapidă de a-i demonta afirmația, credința mea  este că nimic nu e imposibil și că există ceva acolo, pentru fiecare. Pur și simplu nu a găsit jobul potrivit. Pe măsură ce o încurajez să rămână proactivă, nu pot decât să mă gândesc cât de ușor cuvintele ei ar putea crea o profeție a împlinirii de sine.

Cuvintele pe care le vorbești au putere. Puterea de a crea noi posibilități sau de a le închide. Puterea de a construi relații sau de a le deteriora. Puterea de a ridica oameni sau de a-i trage în jos.

Prea des nu ne dăm seama cât de puternice sunt cuvintele – atât ale noastre  cât și ale celorlalți. Dacă am fi făcut-o, am fi mult mai puțin critici și mult mai susținători. Am auzi mult mai puține expresii ca: „Este imposibil să …”, „Sunt complet fără speranță la …” sau „Nu am avut de ales …” – acestea sunt expresii care ne subminează puterea și ne întunecă viitor.

Psihologii au descoperit că mintea noastră subconștientă interpretează în mod literal ceea ce a auzit. Cuvintele care ies din gură creează realitatea în care trăim. Din nefericire, este adesea o realitate negativă pentru că ne sabotăm inconștient succesul prin simpla folosire a limbajului care subminează opiniile noastre, amplificând problemele și distrugând încrederea noastră de a le depăși .


Indiferent de ce direcție vor lua cuvintele voastre, mintea, corpul și mediul vor urma în mod inevitabil.
Dacă folosești un limbaj pozitiv despre tine și abilitatea ta de a învăța noi abilități, de a-ți atinge obiectivele și de a face față presiunii, atunci aceasta este ceea ce tinde să apară în exterior. Dimpotrivă, dacă limbajul folosit reflectă incompetență, îngrijorarea față de anxietate sau pesimism, atunci așa va fi și realitatea voastră. Cu timpul, lumea voastră exterioară se va transforma într-o oglindă a lumii interioare și a cuvintelor voastre.

Prin urmare, este extrem de important să fiți atenți la cuvintele pe care le utilizați și să alegeți moduri care să  împuternicească mai degrabă decât să devalorizeze.


Adevărul este că majoritatea oamenilor subestimează în mod grosolan puterea pe care o posedă pentru a face schimbări pozitive. Acest lucru este reflectat de cuvintele pe care le folosesc pentru a descrie circumstanțele lor. Ipostaza de victime neajutorate a forțelor aflate în afara controlului lor, lipsite de putere și influență pentru a-și îmbunătăți viața, nu face nimic altceva decât să amplifice și  mai mult convingerea că sunt doar niște victime. Este un ciclu vicios, deoarece mintea lor adună tot mai multe dovezi pentru a-și confirma neajutorarea.

Scoaterea la lumină a puterii personale pornește de la conștientizarea locului în care te afli, folosind ceea ce psihologii numesc limbaj „de putere”. Pentru a vă ajuta , mai jos sunt cinci moduri în care puteți schimba modul în care vorbiți, pentru a vă construi încrederea personală, pentru a vă crește influența și a vă îmbunătăți capacitatea de a obține mai mult din ceea ce doriți și de a schimba ceea ce nu doriți.

1. Vorbiți despre posibilitățile din viața voastră.

Orville și Wilbur Wright nu au zburat o aeronavă de pe pământ concentrându-se asupra a ceea ce nu puteau face, ci prin extinderea continuă a limitelor a ceea ce puteau. La fel este 
și pentru tine. Concentrați-vă pe lucrurile pe care le doriți și vor apărea oportunități pe care altfel le-ați fi ratat. Concentrați-vă pe aspectele negative, pe ceea ce nu puteți sau nu doriți să faceți și astfel doar se va amplifica pesimismul, declanșând mai multe emoții negative și risipind timpul și energia care altfel ar fi putut fi folosite mai constructiv.


De exemplu:

  •     Dacă doriți mai mult timp, discutați despre lucrurile importante pe care le veți programa în ziua, săptămâna și anul dvs. (nu despre cât de ocupați sunteți ).
  •     Dacă doriți mai mult succes, vorbiți despre aspirațiile dvs. și ce puteți face pentru a le face să devină realitate (nu despre cât de mari sunt problemele dvs.).
  •     Dacă doriți mai multă putere și influență, vorbiți despre ceea ce veți face cu influența pe care o aveți deja (nu despre cum nimeni nu vă ia în serios).


2. Nu „încercați” să faceți ceva.

Dacă președintele Kennedy 
ar fi spus: „Să încercăm să ducem un om pe lună”, probabil că încă am fi rămas la stadiul de încercare. O declarație asumată  despre ceea ce vrei să schimbi, să atingi sau să devii, poartă cu sine o putere reală. Spunând „voi încerca”, rezonează cu ezitare și ambivalență. Spunând “Voi face” vă poziționează aproape de linia de sosire și sunteți luat în serios în ceea ce doriți.


Angajându-vă cu un spirit încrezător, puteți schimba energia oamenilor din jurul vostru în moduri.
 

3. Niciodată s
ă nu spui niciodată.

Până când Roger Bannister nu a alergat o milă în mai puțin de 4 minute în 1954, lumea a crezut c
ă este o imposibilitate fizică. Atât de puțini oameni s-au deranjat să încerce. Dar, în șase săptămâni de când Bannister a făcut „imposibilul”, John Landy a depășit recordul cu aproape o secundă.

Cei mai mulți dintre noi nu avem nicio idee despre ceea ce este posibil. De asemenea, atunci când folosim termeni absoluți, intrăm în ceea ce este cunoscut ca o „capcană lingvistică” – ne lovim de  blocajele pe care ni le creează cuvintele. Prin urmare, cuvintele ca “întotdeauna”, „niciodată” și „imposibil” pot fi foarte autolimitative și ar trebui folosite cu prudență.
 

4. Niciodată nu va cereți scuze pentru c
ă aveți o opinie.

Filosoful rus Mihail Bakhtin a inventat termenul de „discurs dual” pentru a explica fenomenele în care oamenii au prefațat declarațiile lor pentru a minimiza șansa unei reacții negative. 
 
De exemplu, „Știu că s-ar putea să fi greșit, dar …” sau „Îmi cer scuze dacă cineva nu este de acord, dar m-am gândit, poate …”

Devalorizarea opiniei tale nu servește nimănui și îi privează pe toți de valoarea pe care o oferă perspectiva ta.

 
5. Feriți-vă de etichete. Limitează.

Atunci când sunt utilizate în laborator, etichetele pot fi foarte utile. Dar 
în lumea reală,  te pot încurca, tocmai pentru că tu subconștient le respecti. 
 
De exemplu:
  • Doar pentru că ești uneori leneș nu înseamnă că nu poți alege să nu fii leneș. 
  • Doar pentru că ai eșuat la ceva, nu înseamnă că ești un eșec. 
  • Doar pentru că nu ai avut un simț estetic dezvoltat  nu înseamnă că nu poți îmbunătăți acest aspect.

Deși schimbarea modalității obișnuite de a vorbi nu se face peste noapte, neurologii au descoperit că prin practică repetată, vă puteți recondi
ționa creierul. Adică plasticitatea neuronală înnăscută vă permite să înlocuiți modelele negative de gândire și comportament cu cele pozitive. 
 
Bineînțeles, atunci când vă veți cădea pradă vechilor obiceiuri, așa cum în mod inevitabil o veți face, nu vă condamnați și nu vă etichetați ca o cauză pierdută. Mai degrabă, acceptați faptul că nu sunteți perfect și reorientați-vă asupra schimbărilor pozitive pe care doriți să le faceți.

Puteți să vă u
șurați eforturile, solicitând unor persoane apropiate să vă corecteze de fiecare dată când folosiți un limbaj “de victimă„. Ar putea fi cel mai puternic lucru pe care îl faceți tot anul!
 
 
P.S. Devino cea mai bună versiune a ta ! … folosind un limbaj puternic.