Facebook

Instagram

Youtube

5 situatii in care un coach iti poate fi de ajutor

Coachingul a prins tot mai mult contur in Romania in ultimul timp. Chiar daca multi sunt deja familiarizati cu notiunea de coaching, altii nu cunosc ce este si le e neclar cu ce ii poate ajuta coachingul. Astfel, din urmatorul articol vei afla cum te poate ajuta coachingul in evolutia si perfectionarea ta.

In ce situatii te poate ajuta un coach?

Foarte multi sunt sceptici cand aud despre aceasta notiune si la beneficiile care apar in urma serviciilor de coaching. In schimb multi vad utilitatea pornind de la prima sesiune de coaching.

1. Apelezi la serviciile unui coach atunci cand nu stii exact incotro sa mergi

Sunt foarte multi oameni care se blocheaza in aceasta paradigma. In acest moment un coach devine extraordinar de important pentru ca poate oferi sprijin pentru a afla care sunt dorintele persoanei si ce masuri se pot lua. Un coach va miza pe ce este important pentru tine, care sunt directiile pe care sa mergi si care este etapa vietii in care te afli. In aceasta etapa claritatea este ceea ce dobandesc cei care apeleza la un coach.

Pentru a dobandi aceasta clarificare dureaza 2-3 sedinte si poti apela la acest demers odata pe an pentru stabilirea obiectivelor.

2. Iti cunosti calea pe care trebuie sa o urmezi, iar coachul te va ajuta in alcatuirea planului

Dupa ce destinatia si calea este cunoscuta, cel mai bine este sa treci la actiune. Coachul iti va fi de folos in definirea planului, in stabilirea pasilor pe care trebuie sa ii faci, in estimarea timpului de implementare precum si in identificarea eventualelelor obstacole. In aceasta etapa, este foarte important sa cunosti rolul pe care trebuie sa ti-l asumi, precum si responsabilitatile pe care trebuie sa le indeplinesti.

3. Chiar daca stii ce trebuie sa faci, pur si simplu nu actionezi

Aceasta etapa este una dintre cele mai complicate cu care te poti confrunta. Multi stiu ce trebuie sa faca, dar nu actioneaza, aceasta este marea diferenta. Probabil aceasta etapa este una din cele mai complicate etape cu care poti sa ai de-a face. Esti o persoana care stii ce ai de facut, dar amani acel lucru? Nu actionezi in consecinta pentru ca fie situatia este destul de delicata, fie o amani din lipsa claritatii?

In acest moment coachul are o misiune foarte dificila pentru a reusi sa schimbe aceste lucruri. Aceasta etapa este mai mult despre a cantari, a evalua, a explora si a constientiza lucruri care te vor face sa te pui in miscare urmand directia pe care ti-o doresti. Cateodata este vorba despre lipsa unei strategii, iar alteori este vorba despre teama de esec. In fiecare caz este ceva diferit.

4. Care este urmatorul nivel in viata, cariera sau in business?

Aceasta etapa este una foarte interesanta si pana la un anumit punct seamana cu etapa 1. In acest punct, este vorba despre parcurgerea celorlalte etape de mai sus, in schimb simti ca poti si vrei mai mult. Poate fi vorba despre irosirea potentialului sau despre un alt nivel in viata ta. Nu este vorba despre o problema specifica, ca in cazul celorlalte etape de mai sus, pur si simplu este vorba despre un alt nivel pentru tine. Este foarte greu de pus in practica, chiar daca pare simplu.

5. Apeleaza la un coach atunci cand ceva nu functioneaza

Nu este cel mai intalnit aspect, chiar daca se afla ultimul pe lista. In acest moment coachul apare ca solutia salvatoare la o problema punctuala cu care se confrunta clientul. Problemele pot fi foarte mari, sau foarte mici. Este de retinut faptul ca aceste probleme pot fi identificate si in etapele de mai sus, insa sunt cazuri cand ceea ce spune clientul este foarte punctual si se pleaca de la acele probleme identificate, ca mai apoi sa se vorbeasca despre optimizare si despre crestere.

Probleme care pot aparea pe plan personal: relatia de cuplu nu merge cum trebuie, relatia cu copiii este dezastruoasa, nu am incredere in fortele proprii, sunt stresat, etc.

Probleme care pot aparea pe plan profesional: sunt satul de acest job, nu imi pot da ce mi se potriveste, nu am o relatie buna cu colegii, aman ce am de facut intotdeauna, am obosit, etc.

Toate situatiile de mai sus, cu cat persista mai mult cu atat devin mai frustrante. Sunt nenumarate cai pentru a evita toate aceste situatii, bineinteles in functie de natura si de complexitatea acestora. Uneori solutia este psihologul, alteori un consultant in cariera, uneori cu un coach poti trece peste aceste etape din viata ta.