Facebook

Instagram

Youtube

Ai fost vreodata in situatia in care ai transmis o veste proasta?

Ai fost vreodata in situatia in care ai transmis o veste proasta?
Sau poate ai avut de oferit un feedback negativ?
Sau manageriezi o echipa si vrei sa transmiti niste lucruri pe care colegii nu vor neaparat sa le auda.

Acestea sunt doar cateva dintre situatiile delicate cu care ne confruntam in fiecare zi si modul in care le abordam face toata diferenta din lume.

Ori de cate ori primim vesti proaste, sistemul limbic incepe sa lucreze (instant) si “vedem” conversatia ca pe un atac. Iar reactia noastra este “lupta” sau “fugi”.

Dar …

Daca ai abilitati bune de comunicare atingi cat mai mult din potentialul de lider (pe care fiecare dintre noi il are, in proportii diferite, in interiorul nostru).

Iata un template de comunicare strategica pe care l-am invatat de la Chris Voss (celebru negociator pentru FBI)

Incepe cu Auditul Acuzarii
Merita sa acorzi o atentie speciala acestui pas deoarece este cheia atenuarii emotiilor negative pe care interlocutorul tau le simte la primirea unei vesti rele

Ce ai de facut? Inainte de a impartasi vestile proaste, gandeste-te putin cum arata situatia din perspectiva interlocutorului tau. Daca ai fi in locul lui/ei, cum te-ai percepe (pe tine, cel care livrezi vestile proaste)?

Obiectivul este de a acorda interlocutorului timp sa se pregateasca pentru ce urmeaza sa auda.

Tehnica ar suna cam asa: “Sunt pe cale sa iti stric ziua. Vei crede ca imi impun vointa, ca suntem dezorganizati, nu producem suficient si nu stim exact ce avem de facut.”

Continua cu Pauza Dinamica
Pentru a te asigura ca AA(Auditul Acuzarii) are cel mai mare impact, trebuie sa continui potentarea cuvintelor folosind o Pauza Dinamica

In acest punct, interlocutorul nostru (angajatul de exemplu) va merge la capatul indepartat al spectrului fricii, imaginandu-si tot felul de lucruri oribile. Cand, in cele din urma, ii transmiti vestile rele, acestea sunt intotdeauna percepute ca fiind mult mai bune decat ceea ce credea el/ea ca ar fi.

Expune vestile proaste
Dupa ce ai facut o Pauza Dinamica de cateva secunde, este timpul sa expui vestea proasta. Ai inceput cu AA(Auditul Acuzarii) si PA(Pauza Dinamica), asa ca acum este timpul sa oferi vestile proaste.

Exista cateva lucruri de retinut aici: Adu-ti aminte ca ai in fata ta o persoane cu sentimente proprii. Asadar, foloseste amortizori -cum ar fi “imi pare rau” si “ma tem ca” -pe toata durata livrarii vestilor pentru a te asigura ca cealalta parte stie ca nu esti bucuros oferind vesti rele.

Modul in care spui ceva este de cinci ori mai important decat ceea ce spui. Tonul vocii este critic aici. Asigura-te ca proiectezi sinceritate si faci tot ce poti pentru a atenua starea emotionala negativa (sporita) a celeilalte parti.

Nu transmite niciodata vestile proaste prin e-mail. Aceasta abordare transmite faptul ca nu iti pasa, ca nu vrei sa interactionezi si ca te temi de raspunsurile pe care le-ai putea primi. In plus, este jignitor si pierzi o multime de informatii pe care le ai atunci cand interactionezi fata in fata.

Anticipeaza o reactie adversa
Cand transmiti vesti proaste, e bine sa iei in calcul si o reactie adversa negativa. Asadar, este bine sa ai rabdare pentru a te asigura ca nu raspunzi emotional la reactia celui care primeste vestile proaste.

De cele mai multe ori, “vestile tale proaste” nu vor fi vazute la urma urmei ca fiind “atat de rele”. Totusi, oamenii sunt diferiti si reactioneaza diferit la vestile proaste. In cazul in care ceea ce transmiti il arunca pe interlocutor intr-o stare de mini-criza, atenueaza acele emotii aratandu-i ca ii intelegi impactul pe care il au vestile proaste asupra lor, astfel dezamorsand emotiile negative si a le readuce la un nivel de functionare normal.

Impartasirea de vesti proaste nu este o activitate placuta pentru nimeni. Dar, ca lider, face parte din “program”. Atata timp cat incerci sa intelegi impactul vestilor proaste pentru interlocutor, totul va fi bine.

Vrei sa iti continui calatoria catre cea mai buna versiune a ta? Te invit în ACADEMIA DE CUVINTE. Accesul este (aproape) gratuit și ne găsești aici : https://www.facebook.com/groups/vanzatoridetop/