Facebook

Instagram

Youtube

Ai vrea să citești, dar apar alte lucruri de făcut? Atât de bombardați suntem de sfaturi și oferte, că nici nu mai știm ce să credem.

Ai vrea să citești, dar apar alte lucruri de făcut? Atât de bombardați suntem de sfaturi și oferte, că nici nu mai știm ce să credem.

Și e mai simplu să renunțăm. Citesc mâine, zic.

Până să termin gândul, îmi sună telefonul și plec. Parcă îmi convine, căci e o scuză convenabilă și nu trebuie să mai citesc, iar atunci când nu am scuze, eu sunt responsabil , și nu-mi place.

Da, mă simt prost când știu că e bine să fac ceva, dar cu toate astea decid să NU FAC.

Dar …

Dacă azi vrei să FACI, vreau să te ajut, în felul meu.

De fapt, în articol, îți aduc aminte ceea ce știi. Cititul te îmbogățește în atât de multe feluri. Iată câteva dintre ele

1. Cititul te face mai inteligent

Un studiu făcut de Universitatea Carnegie-Mellon, arată că cititul crește cantitatea de materie albă din creier.

Creierul nostru este format din materie albă (care are rolul de transmite semnalele nervoase între diferite zone ale creierul) și materie cenușie (care are rolul de a prelucra și memora informația). Practic materia albă transmite informația între zonele formate din materie cenușie.

Cu alte cuvinte cititul mărește atât numărul de conexiuni din creier (datorită memorării și prelucrării informației asimilate prin citit), cât și viteza cu care această informație e transmisă între diferitele părți ale creierului.

2. Cititul crește capacitatea de focalizare și atenția

Datorită faptului că atunci când citim mintea noastră este focalizată mai mult timp asupra unui singur subiect (acțiunea cărții pe care o citim) apare o creștere a capacității de focalizare și a capacității de a direcționa atenția.

Capacitatea de a ne focaliza și direcționa atenția asupra unui unic subiect este poate cea mai importată abilitate pe care o avem în această viață, deoarece ne ajută să devenim mai buni în orice domeniu și rezolvăm mult mai ușor sarcinile pe care le avem.

3. Cititul îmbogățește vocabularul și capacitea de exprimare – LOVE IT

Lecturând cărți înveți cuvinte, termeni și expresii noi care te ajută să înțelegi mult mai multe lucruri și să fi un bun comunicator, discutând și altceva în afară de „cum e vremea“ sau „cine a câștigat meciul de aseară“.

Un studiu făcut University College of London pe 11000 de adolescenți, a arătat că adolescenții care citesc cu plăcere în timpul liber înțeleg cu 26% mai multe cuvinte decât cei care nu o fac.

4. Cititul reduce stresul mai mult decât orice altă metodă

Cercetătorii de Universitatea din Sussex (Marea Britanie) au constatat că cititul este cea mai bună metodă de a scăpa de stres. Șase minute petrecute lecturând ceva agreabil sunt suficiente pentru a reduce stresul cu 68%.

Alte metode de a reduce stresul sunt:

  • Ascultat muzică relaxantă: reduce stresul cu 61%;
  • Relaxare în fața unei căni cu ceai: reduce stresul cu 54%;
  • O plimbare pe jos: reduce stresul cu 42%.

Observăm că cititul este, de departe, cea mai bună metodă anti-stres.

De ce este așa? Pentru că în timpul oricărei activități descrise mai sus, mintea e liberă să zburde unde vrea, iar ea se va agăța din nou și din nou de cauza stresului nostru. În schimb când lecturăm un text deconectăm mintea de la situația stresantă dându-i altceva de „rumegat“. Și… cine știe… poate că în ceea ce citim găsim și soluția problemei noastre.

5. Cititul previne boala Alzheimer stimulând creierul

Creierului, ca și oricărui alt organ al corpului, i se potrivește dictonul: „Folosește-l sau îl pierzi!“. Cu alte cuvinte: dacă îl folosești, se dezvoltă; dacă nu, se atrofiază.

Un studiu făcut de National Academy of Sciences (Washington, DC), arată că persoanele care citesc sau au activitate intelectuală sunt mult mai puțin susceptibile să se îmbolnăvească de Alzheimer.

6. Cititul dezvoltă gândirea analitică

Spre deosebire de TV, unde avem o atitudine pasivă, cititul este un proces activ: urmărim firul acțiunii, încercăm să înțelegem termenii din text, urmărim să discernem între ce este corect și ce nu din acel text etc.

Toate acestea îți dezvoltă gândirea analitică, îți măresc capacitatea de a discrimina, de a face legături și de a înțelege fenomene complexe.

7. Cititul crește imaginația și devii mai creativ

Comparativ cu cinematograful și televiziunea – unde filmul e imaginat, regizat și turnat de altcineva – când citim o carte noi ne creăm propriul film în mintea noastră.

Aceasta duce la dezvoltarea creativității și imaginației, lucru care ne ajută să rezolvăm mult mai repede și mai eficient sarcinile pe care le avem de îndeplinit și ne mărește mult stima de sine, care e un sentiment ce ne ajută foarte mult în viață.

8. Cititul mărește plasticitatea creierului

Plasticitatea creierului (neuroplasticitatea) reprezintă capacitatea acestuia de a-și modifica structura internă, de a reorganiza căile neuronale, pentru a memora și prelucra noi categorii de informație.

S-a constatat că dacă citim cărți de genuri diferite și din domenii diferite plasticitatea creierului nostru se mărește și astfel suntem mult mai capabili să învățăm lucruri noi și să dobândim noi abilități.

9. Cititul îmbunătățește memoria

Cititul este și un exercițiu de memorie, ducând la dezvoltarea acesteia, pentru că e evident că atunci când citim cu atenție despre un subiect, vom memora o mulțime de detalii despre el.

Dacă AI CITIT până aici, ți-ai luat o doză de cunoaștere. Ai început ziua (și săptămâna) în mod productiv.

Poți să menții ritmul și să citești în fiecare zi ceva interesant. Poate fi un articol ca acesta, sau să simți plăcerea de a avea o carte în mâinile tale.

Dacă, în plus, te gândești să ai un mindset mai bun, prima mea carte, , este inceputul perfect si o poti comanda aici ⤵️