Facebook

Instagram

Youtube

Chiar si cei mai mari conducatori ai lumii au avut un mentor!

In zilele de astazi ne este tot mai greu sa ne decidem ce ne dorim cu adevarat: sa fim angajati sau antreprenori? Ne dorim propria afacere sau doar sa urmam drumul altcuiva?

Daca visul nostru cel mai mare este sa ne construim propriul drum si propria identitate, atunci acceptarea riscului si a necunoscutului sunt cele mai importante caracteristici ale antreprenoriatului. UN MIC SECRET: NIMIC MARET NU A FOST OBTINUT FARA RISC SI FARA SACRIFICIU…just saying.

Avantajele de a fi antreprenor ne satifac cel mai mult pentru ca putem face multi bani, suntem propriul nostru sef, programul de lucru il vom stabili  singuri, vom lua singuri decizii si, de asemenea, ne vom bucura de aprecierea celor apropiati. Chiar daca pentru majoritatea antreprenorilor primii pasi (primii ani) nu vin la pachet cu mari satisfactii materiale, bucuria de a fi propriul sef este suficienta.

Inainte de acestea avem nevoie de un suport atat mental cat si de un model dupa care sa ne putem ghida pentru viitoarele noastre actiuni.

Alexandru cel Bun l-a avut ca mentor pe Aristotel, Oliver Stone pe Martin Scorsese iar Richard Branson pe Freddie Laker si multi altii care au ajuns oameni importanti si influenti in domeniile lor de activitate si de interes au avut mentori.

Mentoratul este foarte important in fiecare moment al vietii noastre. Fiecare perioada se confrunta cu diferite provocari. Aceste provocari ne ajuta sa ne construim personalitatea, atat din punct de vedere profesional cu partenerii de afaceri, cat si personal.

Acesta – mentoratul – nu este ceva ce il putem invata in scoala sau chiar la facultate. El vine odata cu dorinta de dezvoltare personala si implicit a acumarii de experienta si cunostiinte. Mai mult de atat, cand amintim de mentorat, in primul rand vorbim despre oameni si actiunile pozitive exercitate in vederea performantei.

Un mentor este acea persoana cu experienta in aria noastra de interes, o persoana care prin fortele proprii a ajuns  acolo unde ne dorim si noi sa ajungem, si de asemenea, detine aceleasi principii, comportamente sau abilitati ce dorim sa le urmam.

Relatia cu un mentor este una sincera si transparenta. Ascultarea activa si reciproca, deschiderea la nou (aici vorbim despre informatii, schimbari de strategie sau procese noi) sunt cateva din lucrurile esentiale se intregeste o colaborare productiva si de lunga durata.

Gandeste-te ce vrei sa realizezi si ofera-ti sansa de a excela atat pe plan profesional cat si pe plan personal.

Devino cea mai buna versiune a ta … cu ajutorul mentorilor.

P.S. Un mentor nu trebuie sa fie neaparat langa tine. De fapt, nu trebuie sa fie nici macar in viata pentru a fi mentorul tau. Este suficient sa studiezi acea persoana si sa “imprumuti” cat mai multe atribute comportamentale de la mentorul tau. Poti sa ai chiar si discutii imaginare cu mentorul tau, desi sfatul meu este sa nu povestesti prietenilor si acest aspect, poate te vor considera nebun :))

Cu drag,

DCDB3C94AD6B1DCF4F828A5DF35BED89