Facebook

Instagram

Youtube

Coachingul pentru echipa de management

Ce se intampla cu echipele de management?

Cel mai important grup dintr-o organizatie este reprezentat de echipa de management. Au cea mai mare putere de influenta, iar deciziile pe care le iau isi pun amprenta in viitorul intregii companii. Multi isi doresc sa ajunga la acest nivel, iar multi sunt deja acolo si au constientizat de multe ori ca echipa de management are putine resurse pentru atingerea obiectivelor.

De obicei membrii echipei sunt alesi pentru responsabilitatile lor functionale. Asadar echipele nu simt acea siguranta pentru a isi asuma pana la capat viiorul companiei. De fapt, exista cazuri cand echipa de management este alcatuita din manageri seniori, care au responsabilitati departamentale dar nu sunt foarte compatibili pentru intereactiuni si dezbateri individuale.

Modul in care atat leadership-ul structural cat si cel functional este organizat in companii este rezultatul unor modele culturale foarte puternice precum cele din USA si Occident. Astfel, pornind de la acest context, in ultimul timp folosirea  echipei de management a devenit din ce in ce mai importanta din cauza cresterii complexitatii si diversitatii problemelor.

In cadrul fiecarei companii, echipa de management intampina blocare functionala, care din punctul de vedere al coachingului, ascund oportunitati de dezvoltare, de performanta si de depasire cu mult a rezultatelor obisnuite in privinta implementarii strategiei de business a companiei.

In primul rand lumea din organizatie este atenta la mutarile venite din partea echipei de management. In acelasi timp si competitia este atenta la aceste aspecte. Asadar nu se incurajeaza dezvoltarea unui climat asigurat de reflectie strategica si de deschidere in schimbul de informatii si idei.

Intotdeauna vor exista tensiuni intre colaborarea dintre membrii echipei de management si competitia implicita existenta intre ei. Simplu spus, acest grup se aduna in jurul pozitiei de CEO ca si statut si competente. Odata ce un manager atinge nivelul de membru al echipei de conducere, singurele dezvoltari de cariera sunt ori asumarea pozitiei de CEO, ori plecarea din companie. Implicit, mizele competitionale sunt ridicate.

Managerii din echipa de conducere sunt persoane competente in domeniile din care vin. Sunt recunoscuti si recompensati pentru rezultatele avute. In majoritatea organizatiilor, recompensele li se ofera pentru succesele in functiunile din care provin si pe care le conduc, nu pentru contributiile la succesul altora. In acelasi timp, acesti manageri au un exces de perseverenta in ceea ce priveste abilitatile proprii.

Cel mai important blocaj, din punctul de vedere al experientelor coacherilor, avute cu managerii de top, exista o absenta a unui cadru pentru reflectie si dialog pe tema provocarilor cu care se confrunta si a rolurilor pe care este nevoie sa le preia individual si ca echipa.

Coachingul de echipa ofera un ajutor care poate fi sustinut inspre depasirea dificultatii de a realiza si de a mentine un climat care incurajeaza transparenta. Aceasta transparenta ajuta mai departe la crearea unui impuls a unei energii care nu mai apartine unui individ, ci intregului sistem al echipei, permitandu-i acestuia sa se manifeste colaborativ si cu rezultate mult peste medie.