Facebook

Instagram

Youtube

Coachingul vs alte profesii

Primele diferente semnificative atunci cand raportam coachingul cu alte profesii asemanatoare sunt reprezentate de perceptiile asupra jobu-ului, de interactionarea in timpul fiecarei zi si de rezultatele finale care apar datorita implicarii coacherului.

Astfel, unii ar putea afirma ca psihoterapia abordeaza aceleasi aspecte ca si coachingul, dar nu este corect. Psihoterapia se concentreaza pe intelegerea problemei clientului, pe emotiile si sentimentele acestuia din trecut, apeland astfel la reflexie si are in vedere doar un progres. Pe de alta parte, coachingul abordeaza clientul apeland la latura dezvoltarii personale; il focalizeaza pe prezent si il orienteaza catre viitor; ii propune solutii, analize personale, in incurajeaza spre actiuni si performante.

In cazul consilierii psihoterapeutice abordarea se face incepand de la ce nu merge, analizand faptele din trecut si ajutand la intelegerea motivelor pentru care au aparut anumite probleme. In schimb, cochingul se ocupa de focalizarea pe solutii. Pentru coaching totul pleaca de la rezolvarea si oferirea de solutii pentru problemele care sunt atat din prezent cat si care pot aparea in viitor, accentuand noi competente si actiuni. Coachingul este un proces de dezvoltare continua care se axeaza pe ce functioneaza, pe punctele tari, pe incredere in sine si spre dezvoltare pentru a ajunge la performanta.

Atunci cand vorbim despre training, agenda este una stabilita din timp, care livreaza informatii din exterior si pe care clientul trebuie sa le preia sau nu. Oferirea de feed-back si follow up sunt destul de rar intalnite in timpul unui training. Pe de alta parte, in coaching, cel mai important este agenda clientului, are program flexibil, cu interventii care se indreapta asupra nevoilor clientilor, persoanlizata in functie de obiectivele acestuia. Clientul este implicat, este motivat sa actioneze si astfel isi foloseste resursele de care dispune.

Consultantul este acel expert care este potrivit doar in cazul unui singur domeniu (it, economic, contabil, etc.) si isi ofera expertiza furnizand informatii specifice locului de munca. Coachul respecta expertiza clientului si abordeaza aspectele personale care pot fi imbunatatite, se axeaza pe relationare si pe perfectionarea clientului. Coachingul se ocupa de transformarea punctelor slabe in puncte pozitive si antreneaza viziunea si modul creativ al clientului.

Mentorul este expertul care transmite standarde, norme si valori doar din punctul de vedere al unei profesii sau al unei organizatii. Acesta este expertul care este focalizat pe cariera si ofera sfaturi si opinii cu privire la strategiile si planurile de actiune. Se ocupa de aplicarea unor experiente si intelepciuni ale altor persoane. In schimb, coachingul analizeaza si exploreaza valorile proprii ale clientului. Viziunile, standardele ajuta la crearea viitorului bazat pe cunostiintele, experienta si intelepciunea acumulta de client pentru ca acesta din urma sa isi ofere singur propriile raspunsuri. Coachul crede ca clientul este expertul cel mai important din viata sa.

Fiecare dintre profesionistii mentionati anterior sunt necesari intr-un anumit moment, dar pentru evidentierea adevaratului potential este nevoie de un coach.