Facebook

Instagram

Youtube

DE CE ESTI ASA CUM ESTI

DE CE EȘTI AȘA CUM EȘTI

CEI 6 FACTORI CE STAU LA BAZA FIECĂREI EMOȚII ȘI COMPORTAMENT

V-ați întrebat vreodată DE CE unii oameni mănâncă prea mult sau cheltuie prea mult? DE CE unii oameni vor să rezolve ceva prin conflict sau violență?
DE CE oamenii tânjesc după atenție sau iubire?

Orice am face, cu toții avem un motiv. S-ar putea să nu conștientizăm motivul. De fapt, dacă ne analizăm acțiunile, multe dintre ele par iraționale sau inexplicabile. Sunt un milion de motive pentru care facem ceea ce facem. Dar toate aceste motive au legătură cu cele 6 nevoi umane de bază (NUB)

Cele 6 NUB sunt esențiale pentru fiecare dintre noi. Indiferent în ce țară trăiești, ce statut social sau economic ai, indiferent de religie sau ce dorințe și aspirații ai – cu toții avem aceleași 6 NUB. Dacă vrei să te înțelegi, să te cunoști pe tine la un nivel mai profund, , atunci trebuie să începi prin înțelegerea acestor nevoi umane de bază (NUB). Pentru  că din momentul în care o faci, vei înțelege de ce acționezi și reacționezi în anumite moduri. Și conștientizarea este esențială pentru a avea acel     “click” în viața ta care îți va permite să profiți de orice oportunitate și să depășești orice obstacol. Să trăiești o viață împlinită!

 

 

SIGURANȚĂ

Siguranța este nevoia de a scăpa de durere și, în mod ideal, de a avea comfort. Este ca un mecanism de supraviețuire – din acest motiv aceasta este cea mai importantă nevoie pe care noi oamenii o avem. Trebuie să avem o siguranță pentru a trăi! Ai fost vreodată în situația în care te-ai simțit nesigur/ă în legătură cu ceva super important pentru tine, cum ar fi sănătatea ta sau a unei persoane dragi ție ? Dar o situație în care nu erai sigur că vei avea suficienți bani ca să îți ajungă până la finalul lunii? Când siguranța noastră este amenințată, devine foarte dificil să gândim rațional. Când suntem nesiguri despre ceva important pentru noi, nimic parcă nu mai funcționează cum trebuie.

Ok, cu toții încercăm să avem siguranță, dar fiecare o face în modul propriu. Unii oameni recurg la o rutină zilnică pentru a avea sentimentul de siguranță. Unii cred că dacă controlează totul au siguranță iar alții au siguranță prin credință și rugăciune. Fiecare om de pe pământ are modul său unic prin care își îndeplinește această nevoie de bază – siguranța.

Întrebarea este: TU îți satisfaci nevoia de siguranță printr-un mod productiv sau distructiv?

 

DIVERSITATE

Problema cu siguranța este că din momentul în care o avem, ne plictisim. Pasiunea vine din incertitudine, din diversitate.

Diversitatea ne entuziasmează. Ne place aventura. Simțim că trăim cu adevărat! Și avem nevoie de surprize în viața noastră, pentru că neprevăzutul ne ajută să ne dezvoltăm. Și la fel ca în cazul siguranței, cu toții tindem să ne satisfacem nevoia de diversitate în moduri pozitive, neutre sau negative.

Unii oameni apelează la alcool sau droguri pentru a încerca ceva nou. Alții vor mânca în exces. Unii încearcă sporturi extreme. Alții găsesc diversitate în conversații sau liste de obiective. Există un milion de moduri prin care să ne satisfacem nevoia de diversitate.

Întrebarea este:  Cum îți satisfaci TU nevoia nevoia de diversitate?

 

SEMNIFICAȚIE

A treia NUB este semnificația.

Cu toții avem nevoia de a simți că viețile noastre sunt semnificative, că ceea ce facem noi este important, unic sau special.

Într-o relație, dacă partenerul/a ta consideră că altcineva e mai important decât tine, asta o să te doară. Acel “cineva” poate fi copilul tău, mama, tata, un coleg/ă de muncă sau chiar o persoană străină. Și din momentul în care asta se întâmplă – în momentul în care cineva simte că altcineva e mai important decât el/ea – relația se destramă.

La fel ca în cazul primelor două nevoi, modul în care alegem să ne satisfacem nevoia de semnificație poate fi productiv, neutru sau distructiv.

De exemplu, dacă alegi să oferi mai mult – ești unic pentru că faci o diferență în lumea în care trăiești – nu e nici un aspect negativ în asta ci doar lucuri bune. Generozitatea și compasiunea au puterea de a schimba lumea.

Dar ce se întâmplă cu cei care recurg la violență? Când soarta ta depinde de altcineva, cât de importantă și semnificativă este acea persoană în acel moment? Violența este cea mai rapidă și ieftină cale prin care unii oameni își satisfac nevoia de semnificație. Din păcate, acest mod distruge totul în jurul său.

Muncești mai mult decât oricine? Știi mai multe despre un subiect decât oricine? Te îmbraci într-un mod unic sau ești acoperit de tatuaje? Cumperi doar de la un brand anume? Ai o mașină de lux? Ai mai multe diplome decât cei din jurul tău?

Întrebarea este: Cum îți satisfaci TU nevoia nevoia de semnificație?

 

 

DRAGOSTE ȘI CONEXIUNE

Problema cu semnificația este că ea presupune ca tu să fii diferit. Și în aceeași manieră în care nevoia de siguranță precede/dezvăluie nevoia de diversitate, nevoia de semnificație precede/dezvăluie nevoia de dragoste și conexiune.

Oamenii găsesc conexiune prin intermediul prieteniilor, sporturi sau comunitate. Unii se conectează la artă. Alții meditează sau se conectează cu natura. Unii simt nevoia de conexiune cu o forță superioară și apelează la credință și rugăciune.

Oamenii își satisfac sentimentul de conectare chiar și prin sex ocazional. Unii se îmbolnăvesc doar pentru ca cineva să aibă grijă de ei. Alții creează probleme. De exemplu, dacă nu îi acorzi atenție unui copil pentru ceva pozitiv, acel copil va face ceva rău pentru a obține atenția ta și astfel vede că îți pasă. Adulții fac exact același lucru, doar că de multe ori în moduri mai dramatice și mai dureroase.

Dar cum stă treaba cu dragostea? Uite care e ideea: majoritatea oamenilor se mulțumesc cu puțin. O conexiune îi mulțumește doar pentru că dragostea adevărată îi sperie. Dar conexiunea este  minusculă în comparație cu dragostea adevărată. Dragostea adevărată este bucurie pură, comfort și pasiune. Și pe o scară de la 0 la 10, este un mare 10.

Întrebarea este: TU unde te situezi?

Majoritatea oamenilor sunt în jurul cifrei 4 sau chiar 6. Nu sunt chiar fericiți dar nu sunt atât de nefericiți încât să facă o schimbare spre mai bine.

 

CREȘTERE ȘI CONTRIBUȚIE

Primele patru nevoi sunt critice. Sunt esențiale. Întotdeauna vom găsi un mod prin care să satisfacem acele nevoi, dar ele nu ne vor da sentimentul de împlinire. Dacă vrei cu adevărat să te simți împlinit/ă, atunci trebuie să îți îndeplinești următoarele două nevoi. Sufletul tău le vrea. Nu mă refer aici la sensul religios ci la esența noastră ca oameni.

Dacă nu te dezvolți, mori. Nu există platou sau un loc comfortabil de stagnare. Dacă relația nu evoluează, moare. Dacă afacerea nu evoluează, moare. TU unde te poziționezi? Fă o evaluare sinceră a vieții tale și întreabă-te care sunt ariile în care te dezvolți? Care sunt ariile în care involuezi? Cum te simți în legătură cu acele aspecte?

Contribuția va oferi un sens vieții tale. Când oferim, trăim într-o lume plină de abundență și compasiune. De aceea Tony Robbins spune că “Secretul vieții este să dăruiești.”

Întrebarea este: TU când ai contribuit dezinteresat la visul altcuiva ? Cum te-ai simțit făcând asta?

 

DE CE TU FACI CEEA CE FACI

Deci dacă avem cu toții aceleași 6 NUB, de ce ne comportăm diferit?

În primul rând, nu le prioritizăm la fel. Pentru unii siguranța este cea mai importantă. Pentru unii dragostea și conexiunea ocupă primul loc. Alții au nevoie de semnificație cel mai mult. Nevoia care ocupă locul 1 pentru tine va determina cum îți trăiești viața.

În al doilea rând, chiar dacă doi oameni au siguranța pe primul loc, modul prin care o persoană își satisface acea nevoie va fi diferit față de modul celelaltei persoane. Poate o persoană are siguranță dacă muncește 20 de ore pe zi în timp ce cealalată persoană își obține siguranța prin așteptări foarte scăzute de la viață.

De ce unii oameni ar proceda așa? Chiar dacă pare contraintuitiv, oamenii își vor distruge visele și vor trece peste propriile valori pentru  a-și satisface nevoile. Acesta este motivul pentru care o persoană onestă va minți fără remușcări – nevoia este mai importantă decât principiile. Înțelegerea acestui concept este esențial pentru evoluția noastră.

 

Acum că ai înțeles cele 6 nevoi umane de bază (NUB), este timpul să îți faci propria evaluare pentru a descoperi care sunt primele 2 NUB pentru tine.

Care NUB este în capul listei și cum o satisfaci? NUB de pe primul loc îți determină perspectiva iar pespectiva ta asupra vieții îți stabilește destinul. Dacă faci lucruri pozitive, care te împing spre evoluție, atunci poți să simți că trăiești o viață împlinită !