Cele 5 forme de inteligenta și de ce inteligența emoțională e cea mai importantă
Cele 5 forme de inteligenta și de ce inteligența emoțională e cea mai importantă
Din punct de vedere biologic, sinapsele din creier se maturizează complet în jurul vârstei de 20 de ani, ceea ce înseamnă că până la acea vârstă e important să ne dezvoltăm abilitățile și inteligența.
Dar ce, după 20 de ani nu mai putem evolua?
Ba da, doar că ne va fi mai greu.
Trebuie să ne dezvățăm de obiceiurile dobândite până atunci, pentru ca mai apoi să învățăm ceva nou.
Test rapid. Vorbește cu câțiva oameni, de diferite vârste și vei observa că, cu cât vârsta e mai înaintată, cu atât va fi mai greu acumularea (și acceptarea) de informații noi.
Apropo, știai că inteligența e de mai multe feluri?
Funcție de literatură și de autor, vei găsi până la 9 tipuri de inteligență, dar mie îmi place să păstrez lucrurile simple și eficiente, așa că voi împărtași cu tine cele 5 tipuri de inteligență pe care le cunosc.
1.INTELIGENTA ACADEMICĂ
Când vorbim de inteligență, cei mai mulți dintre noi ne referim la IQ și, fie că vrem sau nu, ne raportăm la rezultatele academice ale fiecăruia.
IQ cuprinde toate cele 5 tipuri de inteligență, dar cea academică are de’a face cu capacitatea de a reține date, cifre, statistici, nume, etc. Memoria, așadar, influențează inteligența academică.
2.INTELIGENTA EMOȚIONALĂ
Presupune o gesionare bună a emoțiilor – proprii dar și ale oamenilor cu care interacționăm.
De ce era Casanova atât de renumit, dacă nu pentru capacitatea sa de a purta domnișoarele (și doamnele) într-un roaler coaster emoțional?
În opinia mea, este cea mai importantă, deoarece, rezultatul direct al unei lumi interioare sănătoase îl reprezintă relațiile bune cu cei din jur.
Ești carismatic, te faci plăcut, îți controlezi emoțiile, stăpânindu-le pe cele negative și astfel lumea va dori să facă afaceri cu tine. Logic, right?
3.INTELIGENTA FINANCIARĂ
Sunt sigur că ii cunoști. Sau cel puțin ai auzit de ei. Acei oameni care pur și simplu știu să facă/gestioneze bani. Nu au ei neapărat prea multă școală (inteligență academică) dar au inteligență financiară.
În acest sens, statisticile sunt cât se poate de grăitoare. 9 din 10 câștigători la loto, ajung, după 5 ani (în medie) mai săraci decât erau înainte de a câștiga la loto. De ce? Pentru că nu au inteligență financiară și nu pot gestiona banii respectivi. Investiții neinspirate, tentații puternice, mofturi inutile …toate sunt caracteristicile oamenilor fără inteligență financiară.
Pont! Data viitoare când vrei să cumperi ceva, gândește-te bine dacă este vorba despre o nevoie sau o plăcere. Ideal ar fi sătisfaci nevoile si puțin plăcerile. De exemplu, ai nevoie de o cămașă nouă, dar un anumit brand (scump) este deja o plăcere, de care te poți lipsi.
În plus, alt exercițiu bun este să amâni momentul cumpărarii cu cel puțin 24 de ore – ideal ar fi 72 de ore.
4.INTELIGENTA SOCIALĂ
Of, mama lui de networking, ca tare mai e important. Și mult ne mai ajută in viață.
Știi vorba aceea: “Spune=mi cu cine umbli și îți spun câți bani câștigi pe lună”.
Realitatea este că dacă ne înțelegem bine cu cei din jur, aceștia sunt mult mai dispuși să ne ajute.
Au oamenii încredere în tine? Stabilești conexiuni ușor? Te înțelegi bine cu cei din jur? Ești apreciat?
Dacă raspunsul e afirmativ, ai o inteligență socială destul de dezvoltată. Dacă vrei să o dezvolți și mai mult, te încurajez să intri într-un club de networking. Toastmasters, BNI, Bizz Club, sunt opțiuni faine, care te vor ajuta mult 🙂
5.INTELIGENTA SPIRITUALĂ
Presupune raportarea la ceva mai măreț decât tine, la o credință în viitor, la proiecții și, în definitiv, la acceptarea faptului ca nu ești “miezul”. Pentru unii e Buddha, pentru alții e Dumnezeu, Allah, Legea Atracției sau Universul în sine. Nu contează numele, cât contează faptul că nu ești singur. Nu suntem singuri.
Știi vorba aceea: “Credința mută munții”.
Într-un grad mai mare sau mai mic, inteligenţa spirituală există în fiecare din noi, și această formă de inteligență este o trăsătură exclusiv umană. Conectarea la inteligenţa noastră spirituală este cea mai autentică şi sinceră călătorie înspre autodescoperirea sinelui, a celorlalţi şi a lumii în care trăim și te ajută să dai un sens vieţii tale (sau mai mult sens!), să sporeşti gradul de împlinire personală, să atingi împlinirea personală, profesională şi interioară.
Citirea unei cărti şi meditaţia, afundarea în muzică şi literatură de calitate, găsirea unei modalităţi de a comunica cu natura, menţinerea fidelităţii faţă de valorile tale cele mai înalte, a încerca să contribui la o cauză anume, toate acestea sunt metode ideale pentru a spori inteligenţa spirituală.
Acum, de ce am zis că inteligența emoțională e cea mai importantă?
Pentru că dacă îți gestionezi bine propriile emoții:
-vei fi mai carismatic, mai plăcut
-vei fi perceput ca fiind mai inteligent (IQ general)
-oamenii te vor agrea și îți vei face prieteni mai ușor
-prietenii te ajută cu un networking de calitate
-prin networking, faci bani mai mulți și mai ușor
-raportându-te la ceva mai “mare” decât tine, vei fi puțin mai modest, adică mai plăcut
-vei avea un mindset orientat către cunoaștere și astfel vei afla lucruri noi.
Când oamenii se simt ascultați și ințeleși, construiești relații bazate pe încredere. Evoluezi. Ajungi mai departe.
Sunt multe alte tehnici și instrumente de comunicare, ce te vor ajuta să ai relații mai bune și să fii un comunicator mai persuasiv, dar astăzi ai aflat care sunt cele 5 forme de inteligență și de ce inteligența emoțională e cea mai importantă.
Dacă ți-e sete de cunoaștere și vrei să afli mai multe lucruri despre comunicare, abonează-te la newsletterul de pe site. Ai avea cele mai noi articole la un click distanță. Minim 2 articole, cu tehnici și exemple, în fiecare lună. Sună bine, nu-i așa?
Dacă mă citești pentru prima oară, numele meu este Florin Smeu și de profesie sunt doctor de cuvinte. Fiind pasionat de comunicare, am creat o metodologie cu ajutorul căreia ajut firmele să aibă o comunicare strategică cu piața dar și în interiorul echipei, intersectând neuroștiința cu concepte de comunicare, public speaking, sales și programare neurolingvistică.
Sunt singurul trainer care te învață cum să îți folosești corpul, vocea, dar și ce cuvinte anume să folosești pentru a vinde cu putere mesajul tău, indifernt că vrei să semnezi un contract sau să îți convingi iubita să se uite la meci cu tine.
Practic, ai în permanență control în conversație și alegi, în funcție de personalitatea ta, ce tehnici să folosești, din cele pe care le împărtășesc cu tine.
În ultimii 4 ani am lucrat cu peste 800 de oameni, din industrii diferite, inclusiv cu echipa antrenorului de afaceri, Lorand Soares Szasz, așa că nu îți vorbesc din cărți, ci îți spun lucruri testate, care chiar dau rezultate.