Facebook

Instagram

Youtube

Comunicarea strategică în networking

Cum te ajută comunicarea (strategică) să faci networking mai bine

Să ne imaginăm că suntem la un eveniment și ne-am făcut temele în ceea ce privește networkingul. Nu contează ce tip de eveniment este … business, public speaking, open course, artă, deschiderea unui restaurant sau alt eveniment social. 

Vrem să socializăm  cu scop. Adică să facem networking.

 

Ideal, am vrea să avem o conversație cu un keynote speaker (invitat special) și să plecăm spre casă cu cel puțin 5 contacte noi.

 

Consecința neuro ar fi: dopamină (îndeplinirea obiectivului), serotonină (suntem fericiți că ne-am ținut de plan), oxitocină (conversații interesante).

 

Consecința socială: ne lărgim cercul de prieteni care au potențial de a aduce plus valoare în viața noastră și ne facem remarcați ca fiind buni parteneri de conversație.

 

Consecința financiară: un networking bun generează afaceri, parteneriate, contracte. Într-un cuvânt, bani!

 

Acum …

 

Cei mai mulți dintre noi suntem atrași de persoanele carismatice și interesante. Dar ce se întâmplă atunci când ajungem față în față cu acele persoane?

 

Iată cum o comunicare eficientă (strategică) te poate ajuta să fii cea mai interesantă persoană de la un eveniment.

 

Începe cu această strategie în 3 pași:

-Asigură-te că zâmbești, întinde mâna și prezintă-te folosind doar prenumele. Nimic în plus

-Folosește o pauză strategică. Așteaptă ca interlocutorul să reacționeze și vorbește după ce a vorbit el/ea

-În timp ce zâmbești, întreabă: Ce anume +pauză de 1 secundă + îți place la domeniul tău de activitate?

 

 

Continuă cu oglindirea (non-verbală, para-verbală) și eventual folosește câteva etichetări.

 

Acest tip de abordare funcționează de minune și poți afla în câteva minute foarte multe lucruri interesante despre partenerul de discuție.

 

5 motive pentru care merită să aplici acest tip de comunicare în scenarii de networking: ⤵️

-Este diferită de conversațiile plictisitoare și pline de “complimente de suprafață”

-Nu cazi în capcana în care alergi după oameni care te pot ajuta. Oricât ai vrea să ascunzi acest lucru, se vede. În schimb, te focusezi pe ce îi place interlocutorului la domeniul său de activitate, nu la ce face propriu-zis.

-Ești memorabil, într-un mod subtil, care generează încredere

-Stabilești o conexiune și afli rapid informații despre interlocutor

-Nu ești cea mai gălăgioasă persoană din încăpere.

 

 

Hai să ne aducem aminte ce avem de făcut, concret!⤵️

Data viitoare când ești la un eveniment în care poți face networking, urmează acest ghid și vei deveni una din cele mai interesante persoane de acolo

 

1.Prezintă-te folosind doar prenumele

Spune prenumele tău și fă-o în timp ce zâmbești și întinzi mâna. Făcând acest lucru, le oferi mai puține informații de reținut. De asemenea, e mai ușor și pentru tine să ții minte doar un singur nume – Andrei, Bianca, Mariusm, Adela, etc.

 

2.Așteaptă ca interlocutorul să reacționeze

Oferă-i un moment pentru ca prima impresie (plăcută) despre tine să se așeze. Când îți spune prenumele său, a acceptat invitația ta de reciprocitate. Nu se simte deranjat/ă.

 

Dacă și numai dacă nu umple tăcerea pe care o generezi prin pauza strategică, treci la pasul trei. Dacă umple tăcerea spunând ceva, lasă să conducă conversația și aștepți răbdător prima ocazie să treci la pasul 3.

 

Ține minte, cu cât vorbești mai mult despre tine, cu atât pari mai mult alt oportunist și cu atât ești mai puțin unic.

 

3.Întreabă

Acesta este momentul în care întrebi: „Ce anume (pauză de o secundă) îți place/te pasionează la domeniul tău de activitate?” Pauza este o modalitate grozavă de a capta atenția și mai mult.

 

4.Folosește oglindirea și etichetările

Caută informații de care te poți folosi ulterior.

Folosește Etichetarea (se pare că …).

Oglindește non verbalul și paraverbalul interlocutorului.

 

Exemplu: stai cu brațele încrucișate, dacă interlocutorul stă in acest mod. Dacă interlocutorul vorbește rar/tare/repede/anumite expresii … și tu vei face la fel.

 

ATENȚIE ca oglindirea să fie subtilă. Nu vrei să pari un manipulator.

 

Când poți vorbi despre tine?

 

În a doua parte a conversației.  Oportunitatea va veni la tine. Dacă nu, să știi că tocmai i-ai oferit acelei persoane una dintre cele mai bune conversații pe care le-au avut în acea zi.

 

 

Concluzia? Folosește aceste abilități de comunicare pentru un networking eficient și a fi cea mai interesantă persoană de la un eveniment!

 

Sunt multe lucruri care te vor ajuta să ai relații mai bune și să fii un comunicator mai persuasiv, dar astăzi ai aflat ce strategie poți aplica pentru un networking eficient.

Dacă ți-e sete de cunoaștere și vrei să afli mai multe lucruri despre comunicare, abonează-te la newsletterul de pe site. Ai cele mai noi articole la un click distanță. Minim 2 articole, cu tehnici și exemple, în fiecare lună. Sună bine, nu-i așa?

Dacă mă citești pentru prima oară, numele meu este Florin Smeu și de profesie sunt doctor de cuvinte. Fiind pasionat de comunicare, am creat o metodologie cu ajutorul căreia ajut firmele să aibă o comunicare strategică cu piața dar și în interiorul echipei, intersectând neuroștiința cu concepte de comunicare, public speaking, sales și programare neurolingvistică.

 

Sunt singurul trainer care te învață cum să îți folosești corpul, vocea, dar și ce cuvinte anume să folosești pentru a vinde cu putere mesajul tău, indiferent că vrei să semnezi un contract sau să îți convingi iubita să se uite la meci cu tine.

 

Practic, ai în permanență control în conversație și alegi în funcție de personalitatea ta, ce tehnici să folosești, din cele pe care le împărtășesc cu tine.

 

În ultimii 4 ani am lucrat cu peste 800 de oameni, din industrii diferite, inclusiv cu echipa antrenorului de afaceri, Lorand Soares Szasz, așa că nu îți vorbesc din cărți, ci îți spun lucruri testate, care chiar dau rezultate.

Pentru mai multe informatii despre comunicare, poti descarca ebook-ul gratuit „Întrebări esențiale”. E un ghid practic cu 187 de exemple de intrebari persuasive si il gasesti aici: ⤵️
Ai chef să citești o carte bună? Prima mea carte este începutul perfect și o poți comanda aici ⤵️